Web Analytics Made Easy - Statcounter

اقتصادآنلاین - جواد هاشمی؛ به گواه بسیاری از کارشناسان و فعالان صنعت خودرو، دولت سیزدهم این بخش را در یکی از بحرانی‌ترین و بی ثبات‌ترین شرایط تاریخ چند دهه‌ای خود تحویل گرفت. همین موضوع ارائه یک برنامه دقیق را که در کوتاه مدت شرایط این صنعت تغییر دهد به یکی از اولویت‌های نخستی تبدیل کرد که از وزارت صمت دولت جدید انتظار می‌رفت برای آن برنامه ای ارایه کند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

برخی کارشناسان صنعت خودرو حتی پا را فراتر گذاشته‌ و معتقدند اگر دولت جدید یک طرح جامع برای برون رفت صنعت خودرو از شرایط فعلی ندهد، عملا ادامه کار با وضعیت فعلی امکان پذیر نیست. خودروسازان بزرگ با زیان انباشته‌ای چند ده هزار میلیارد تومانی مواجه شده‌اند و میزان بدهی آن‌ها به قطعه سازان از مرز 50 هزار میلیارد تومان نیز گذشته است.

از سوی دیگر با توجه به بحران نقدینگی در صنعت خودرو و البته تداوم تحریم‌ها، تامین به موقع قطعات خودروها با مشکل مواجه شده و بر اساس آمار ارائه شده از سوی رییس سازمان بازرسی کل کشور، تعداد خودروهای باقی مانده در پارکینگ خودروسازها از مرز 146 هزار دستگاه خودرو گذشته است.

دولت جدید باید مسیر شورای رقابت را نیز تعیین کند. دوره هشت ساله ریاست رضا شیوا بر این شورا به پایان رسیده و وزیر اقتصاد باید با معرفی دو اقتصاددان برای عضویت در این شورا، مقدمه ریاست یکی از آنها را فراهم کند. شورای رقابت که مسئول قیمت گذاری دستوری خودرو است، بر خلاف برنامه اعلامی خود، برای پاییز قیمت جدیدی برای خودرو ارائه نکرده و احتمالا تا زمان استقرار تیم جدید، فرمول فعلی تغییری نخواهد کرد.

در چنین شرایطی سوال اصلی پیش‌روی سیاست گذاران خودرویی کشور این است که قیمت این محصولات باید چگونه مشخص شود؟ با ادامه قیمت گذاری دستوری، نتیجه‌ای جز افزایش فاصله قیمت میان نرخ کارخانه و بازار و ایجاد رانتی گسترده در این میان متصور نیست و آزادسازی قیمت خودرو نیز با توجه به فشاری که بر قدرت خرید مردم وجود دارد، دور از ذهن به نظر می‌رسد. از این رو احتمالا سیاست گذاران باز هم به سراغ راهی میانه خواهند رفت که البته هنوز مشخص نیست در کدام مسیر تعریف می‌شود.

نمایندگان مجلس شورای اسلامی از چند ماه قبل طرحی را دنبال می‌کنند که دو برایند نهایی بزرگ خواهد داشت، نخست بحث عرضه خودرو در بورس و دیگر صدور مجوز واردات خودرو حتی به شکلی محدود. در شرایطی که هنوز دولت در رابطه با برنامه خود برای صنعت خودرو توضیحی ارائه نکرده، اظهارات فاطمی امین وزیر صمت نشان می‌دهد که او با هیچ یک از دو محور طرح نمایندگان مجلس موافقتی ندارد.

در طرح مجلس برای از سرگیری واردات خودرو اعلام شده که در صورت صادرات محصولات خودرویی یا بدون انتقال ارز، امکان واردات خودرو به کشور وجود خواهد داشت. در شرایطی که شورای نگهبان تاکنون در چند مرحله مخالفت خود با این طرح را اعلام کرده، وزیر صمت نیز اجرای آن را لااقل تا پایان سال جاری ممکن نمی‌داند. فاطمی امین گفته هرچند با واردات خودرو مخالف نیست اما با توجه به شرایط ارزی کشور، صدور مجوز واردات را لااقل تا پایان سال جاری به صلاح نمی‌داند.

جدا از واردات، بحث عرضه خودرو در بورس نیز همچنان محل ابهام است. علاوه بر معضلات قانونی که در صورت نهایی شدن طرح مجلس باید برای آنها چاره‌ای پیدا کرد، وزیر صمت مخالفت خود با این موضوع را نیز اعلام کرده است. اظهارات جدید فاطمی امین در حالی مطرح شده که چند روز قبل، رییس سازمان بورس از توافقاتی مهم برای توقف قیمت گذاری دستوری خودرو خبر داده بود.

مجید عشقی رییس سازمان بورس و اوراق بهادار و فرشاد مقیمی مدیرعامل ایران خودرو در دیداری که اخیرا با یکدیگر داشتند حتی بر سر عرضه برخی از محصولات شرکت ایران خودرو که قابلیت عرضه در بورس کالای ایران را دارند نیز به توافق رسیدند و در حاشیه این دیدار عشقی اعلام کرد که تمامی اقدامات و پیگیری های لازم به ‌منظور حذف قیمت گذاری دستوری از صنعت خودرو با جدیت دنبال می‌شود.

چند روز پس از این اظهار نظر نوبت به وزیر صمت رسید تا بار دیگر با برنامه‌های اعلامی برای صنعت خودرو مخالفت کرده و این بار از امکان پذیر نبودن عرضه خودرو در بورس سخن بگوید. او گفته: بورس سازوکاری برای کامودیتی‌ها و کالاهای پایه‌ای دارد و خودرو به هیچ عنوان در مصداق آن قرار نمی گیرد.

با کنار هم قرار دادن این اظهارات و وعده‌هایی که اخیرا وزیر صمت داده، به نظر می‌رسد طرحی که چند هفته است فاطمی امین از نهایی شدن آن خبر می‌دهد، باید طرحی جامع باشد که در کنار تعیین قیمت خودرو، نحوه عرضه آن به مردم را تغییر خواهد داد.

هرچند جزییاتی از برنامه وزارت صمت منتشر نشده اما افزایش تولید خودرو، یکی از اصلی‌ترین محورهای آن خواهد بود. وزیر وعده داده که تولید خودرو در سال جاری 100 هزار دستگاه بیش از برنامه ریزی ابتدایی است و در سال آینده ایران یک میلیون و 600 هزار دستگاه خودرو تولید خواهد کرد و به این ترتیب آنقدر عرضه بالا می‌رود که دیگر نیازی به قرعه کشی نیست.

این صحبت‌های فاطمی امین در حالی مطرح شده که خودروسازان در حال حاضر با زیان تولید می‌کنند و اگر راهکاری برای تغییر این وضعیت مطرح نشود، افزایش تولید آنها به معنی بالاتر رفتن زیانشان خواهد بود. جدا از آن اگر موضوع کشف قیمت خودرو در بورس نیز منتفی شود، باید دید آیا برنامه وزارت صمت اعتماد دوباره به شورای رقابت خواهد بود یا بناست شیوه‌ای جدید در این مسیر اجرایی شود. تا این لحظه هر سوالی که از فاطمی امین درباره آینده خودرو صورت گرفته، او آن را به طرحی که در حال نهایی شدن است و به زودی منتشر خواهد شد ارجاع داده و هرچه دامنه انتقادات وزیر به تمام طرح‌ها و برنامه‌های موجود در این حوزه بیشتر می‌شود، انتظارات از بسته مدنظر او و سوال‌هایی که بناست در چارچوبش برای آنها پاسخی پیدا شود، بالاتر می‌رود.

پربیننده ترین ثبت نام سایپا ( آخرین فرصت ) ثبت نام سایپا (فروش فوری و فوق العاده ۵ محصول) بنزین یارانه ای قطع شد / احتمال حمله سایبری به سامانه هوشمند سوخت؟ کارت اعتباری یارانه به چه کسانی پرداخت می‌ شود؟ انتقاد عبدالناصر همتی از بانک مرکزی

منبع: اقتصاد آنلاین

کلیدواژه: جواد هاشمی بازار خودرو جواد هاشمی قیمت گذاری دستوری خودرو در بورس واردات خودرو صنعت خودرو فاطمی امین وزیر صمت

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.eghtesadonline.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «اقتصاد آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۵۰۷۴۱۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

قیمت خودرو در فروردین و اردیبهشت چقدر نوسان داشت؟ / منحنی قیمت خودرو در بازار روندی نزولی دارد

به گزارش خبرآنلاین، روزنامه دنیای اقتصاد نوشت منحنی قیمت خودرو در بازار آزاد هرچند این روزها و نسبت به نیمه فروردین روندی نزولی به خود گرفته، بااین‌حال کف قیمت هنوز فاصله‌ای طولانی با رکوردهای قیمتی اواسط اسفند پارسال دارد.اطلاعات رسیده از بازار خودرو، حکایت از آرامش قیمتی کلی و حتی در مورد برخی خودروها افت قیمت دارد؛ ضمن اینکه ظاهرا خرید و فروش چندانی نیز صورت نمی‌گیرد. میانگین قیمت 10 خودروی منتخب داخلی و مونتاژی در نیمه اردیبهشت امسال، افت حدودا سه‌درصدی را نسبت به نیمه فروردین به خود می‌بیند. در فروردین امسال به دلایل مختلف به‌خصوص رشد انتظارات تورمی، صعود قیمت ارز و تحولات منطقه‌ای، قیمت خودرو نیز روندی افزایشی به خود گرفت، به نحوی که مرزهای قیمتی حسابی جابه‌جا شد. برخی خودروهای داخلی به قیمت بالای یک‌میلیارد تومان رسیدند و برخی دیگر نیز از 500میلیون تومان رد شدند. در این ماه، ارز رشد قیمت قابل‌توجهی به ثبت رساند، تا حدی که در مقطعی (پاسخ پهپادی و موشکی ایران به حملات رژیم صهیونیستی) قیمت دلار برای چند ساعت به 70هزار تومان هم رسید. هرچند در چنین رویدادهایی معمولا کالاهایی مانند خودرو روند قیمتی نزولی به خود می‌گیرند اما در فروردین، بازار خودرو بیشتر از بازار ارز خط گرفت تا آژیر جنگ. از همین رو قیمت خودرو تقریبا پابه‌پای ارز پیش رفت و کم نیاورد، به نحوی که در اواخر فروردین منحنی قیمت به اوج رسید. اما اتفاقات سیاسی رخ‌داده، به‌خصوص به وقوع پیوستن پیش‌بینی‌ها مبنی بر بروز جنگ، از انتظارات تورمی کاست و قیمت ارز را هم کاهشی کرد. در نتیجه، بازار خودرو نیز روند نزولی خود را از اواخر فروردین سر گرفت، روندی که تا به امروز کم‌وبیش ادامه داشته است. در حال حاضر معاملات چندانی در بازار خودروهای صفرکیلومتر صورت نمی‌گیرد و آرامشی نسبی بر منحنی قیمت خودروهای داخلی و مونتاژی سایه انداخته است. به نظر می‌رسد این روند مشروط بر اینکه اتفاقات تحریک‌کننده‌ای مانند وقایع سیاسی، به‌خصوص تنش‌های منطقه‌ای، رخ ندهد، به صورت نسبی ادامه‌دار خواهد بود. چنین اتفاقاتی می‌تواند زمینه‌ساز رشد انتظارات تورمی و قیمت ارز شود و به تبع آنها، منحنی قیمت در بازار خودرو هم رشد می‌کند. البته در سال جاری مسائل سیاسی دیگری نیز هست که می‌تواند به صورت غیرمستقیم منحنی قیمت خودرو را جابه‌جا کند، از جمله نتیجه انتخابات ریاست‌جمهوری آمریکا در آبان‌ماه امسال و همچنین توافقات احتمالی هسته‌ای. همچنین پیروز نشدن دونالد ترامپ در انتخابات ریاست‌جمهوری آمریکا، می‌تواند به کاهش انتظارات تورمی و قیمت ارز منجر شود و خیر آن به بازار خودرو هم خواهد رسید. از آن سو با رخ دادن اتفاقی مانند پیروزی ترامپ در انتخابات پیش روی آمریکا (با توجه به مواضع تندش در قبال ایران) می‌تواند منجر به رشد انتظارات و صعود قیمت ارز و در نتیجه، ثبت رکوردهای قیمتی جدید در بازار خودرو شود.

البته جدا از مسائل سیاسی و تنش‌های منطقه‌ای که می‌تواند صعود قیمت ارز و انتظارات تورمی را بار دیگر رقم بزند، اصلاح قیمت کارخانه‌ای خودروها نیز منجر به رشد قیمت در بازار آزاد خواهد شد. خودروسازان در انتظار اقدام وزارت صمت مبنی بر صدور مجوز افزایش قیمت محصولاتشان هستند، اتفاقی که به نظر می‌رسد دیر و زود دارد، اما سوخت‌وسوز نه. از آخرین اصلاح رسمی قیمت خودروهای داخلی بیش از یک سال می‌گذرد و سیاستگذار فعلا رسما حرفی از صدور مجوز جدید برای تغییر قیمت کارخانه‌ای خودروها نزده است. تجربه نشان می‌دهد به دلیل فاصله بسیار زیاد بین قیمت کارخانه و بازار خودروها، افزایش قیمت در مبدا، قیمت در بازار آزاد را نیز تحریک خواهد کرد. بنابراین اگر قیمت کارخانه‌ای خودروها اصلاح شود، افزایش قیمت در بازار آزاد نیز محتمل است.

23302

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1904532

دیگر خبرها

  • قیمت خودرو در فروردین و اردیبهشت چقدر نوسان داشت؟ / منحنی قیمت خودرو در بازار روندی نزولی دارد
  • افت چند میلیونی «کوییک دنده‌ای S» در ۲۴ ساعت
  • آرامش در بازار خودرو
  • این بی‌ام‌و ۲۰۲۴ هم‌قیمت خودرویی ۱۰ سال کارکرده در بازار ایران است /عکس
  • شماره‌گذاری این خودرو تا اطلاع ثانوی متوقف شد
  • ریزش قیمت‌ها در بازار خودرو
  • پیش بینی بورس چهارشنبه ۱۹ اردیبهشت ۱۴۰۳
  • ریزش بورس تا کی ادامه خواهد داشت؟
  • پیش بینی بورس چهارشنبه ۱۹ اردیبهشت ۱۴۰۳/ نوشداروی دلسردی سهامداران چیست؟
  • بازار خودرو روی دور تند گرانی افتاد